>

Hvert år køber den offentlige sektor samlet set ind for ca. 300 mia. kr. Med store volumener er det nærliggende at tro, at det oftest er de store spillere på markedet, som vinder konkurrencen. Redaktionen har talt med økonomidirektør i SKI, Jonas Klinting, som har tjekket, hvad tallene bag viser.

60 pct. af kommunernes indkøb ligger hos SMV’er

Hele 60 pct. af kommunernes indkøb af varer og tjenesteydelser i 2016 ligger hos små og mellemstore virksomheder* (SMV). Det viser analyser af indkøbsdata for 91 kommuner, hvor SKI har gransket 33 mio. fakturaer.

Data afslører også, at 80 pct. af alle leverandører til kommunerne er SMV’er. Kommunerne står for ca. 30 pct. af al offentligt indkøb. Heraf indkøbes 4 pct. på SKI’s aftaler.

Grafik SMV'er

 

Du kan blive klogere på indkøbsdatasamarbejdet, og hvad analyserne indtil videre har løftet sløret for her​.

​75 pct. af leverandørerne på SKI’s aftaler har færre end 200 ansatte

SKI udbyder indkøbsaftaler for hele den offentlige sektor – i alt ca. 50 aftaler. Aftalerne er typisk målrettet de mest modne og konsoliderede markeder, alligevel er der generelt mange mindre leverandører på SKI’s aftaler. Faktisk har 40 pct. af leverandørerne færre end 50 ansatte og 75 pct. af leverandørerne færre end 200 ansatte.​

Grafik SMV'er

Du kan læse mere om, hvordan små og mellemstore virksomheder er stillet i udbudskonkurrencen her​.​

 

*SMV’er er i denne beregning virksomheder med 1-249 ansatte. ​​​