>

Digitaliseringsstyrelsen har evalueret de europæiske GPP-kriterier for datacentre, serverrum og cloudtjenester.

Styrelsen konkluderer, at GPP-kriterierne er meget effektive til at fremme bæredygtige offentlige indkøb: De er nemme at bruge, tilpasset udbudsloven og baseret på internationale standarder, hvilket sikrer præcise målinger af miljøpåvirkningen. Evalueringen konkluderer også, at brugen af GPP-kriterierne ikke har resulteret i højere priser eller påvirket konkurrencen negativt.

Læs mere og find rapporten fra Digitaliseringsstyrelsen her.

EU's Green Public Procurement-kriterier for datacentre, serverrum og cloudservices blev offentliggjort af EU-kommissionen i 2020 i form af et kriteriedokument.

Dokumentet er tænkt som et indkøbsværktøj, der skal guide offentlige myndigheder i den konkrete kravudvælgelse og -formulering.

SKI har med inspiration i bl.a. GPP-kriterier implementeret grønne tilvalgskrav og evalueringsparametre på SKI-aftalerne 02.19 Fagsystemer, 02.22 It-drift og 50.03 Servere og Storage.

Det offentlige køber hvert år ind for 424 milliarder kroner. Særligt it, der står for syv pct. af den samlede globale CO2-udledning, er en af de helt store klimasyndere.

SKI arbejder systematisk med at stille grønne krav på alle indkøbsaftaler, men på it-området kan det være svært, fordi markedet har mange forskellige opgørelsesmetoder og er præget af manglende standarder eller harmonisering på det grønne område, fortæller ESG-direktør i SKI, Katrine Pape Huldahl:

”Vi og andre offentlige ordregivere kan ikke stille krav, hvor virksomheder skal konkurrere på ulige og uigennemsigtige vilkår. Vi har brug for ensartethed og gennemsigtighed for at kunne stille de rigtige krav – og arbejdet med GPP-kriterierne nu vist, at vi kan, fordi de er forankret i europæisk kontekst og er baseret på internationale standarder,” siger Katrine Pape Huldahl.

SKI har med inspiration i bl.a. GPP-kriterier implementeret grønne tiltag som tilvalg og evalueringsparametre på tre indkøbsaftaler: 02.22 It-drift, 02.19 Fagsystemer og 50.03 Servere og storage.

Katrine Pape Huldahl mener, at brugen af standardiserede krav og kriterier er et godt eksempel på, at samarbejde mellem markedet og offentlige ordregivere gør en grøn forskel.

”En af de største fordele ved GPP-kriterierne er deres centrale forankring og fleksibilitet. De kan tilpasses den konkrete indkøbssituation uden at øge kompleksiteten, hvilket rapporten fra Digitaliseringsstyrelsen også peger på,” siger Katrine Pape Huldahl.

Når vi står sammen og stiller fælles krav, hæver vi barren for bæredygtige indkøb. Her kan du læse mere om, hvordan vi arbejder med grønne og bæredygtige indkøb i SKI.

Katrine Pape Huldahl fortæller, at SKI for at hjælpe offentlige indkøbere med at navigere i de grønne krav bl.a. med inspiration fra GPP-kriterierne, har introduceret et trafiklyssystem i de dynamiske indkøbssystemer 02.22 It-drift og 02.19 Fagsystemer.

”Trafiklyset oversætter og tager udgangspunkt i GPP-kriterierne til den konkrete indkøbssituation, som de offentlige organisationer kan bruge i deres indkøb af cloud-software og it-drift for at sænke klimapåvirkningen. Trafiklyset signalerer, at nogle krav er lette at leve op til og ikke hæver prisen, mens kun få virksomheder kan leve op til andre krav, som også kan have en fordyrende effekt. På den måde er kriterierne med til at modne markedet,” siger Katrine Pape Huldahl.