>

Det er både komplekst og ressourcekrævende at finde ud af, hvordan man indarbejder de rette grønne tiltag og krav i et udbud. Det genkender chef for bæredygtighed og CSR i SKI, Katrine Pape Huldahl:

”Vi ved, hvor komplekst det er at udarbejde kontraktmateriale og gennemføre udbud inden for mange forskellige indkøbsområder. Det bliver ikke mindre komplekst af, at den offentlige indkøber udover at have styr på jura, behov og marked også skal være skarp på, hvilke grønne krav og tiltag der kan gøre indkøbet mere bæredygtigt. Derfor deler vi nu de værktøjer og den viden, vi selv trækker på i SKI.”

Konkrete værktøjer til fri anvendelse

SKI’s egne værktøjer til at arbejde med bæredygtighed i udbudsprocessen er nu tilgængelige på SKI’s hjemmeside.

Her findes blandt andet et inspirationskatalog, som giver et systematisk overblik over den bæredygtige værdikæde og de håndtag, man kan skrue på i hver af kædens seks faser. Derudover er der skabeloner, der fx hjælper med at stille de rigtige spørgsmål i markedsanalysen eller vejleder i forbindelse med grønne transportkrav og -tiltag.

”Der er mange ting at holde styr på, når det gælder grønne transportkrav og tiltag. Og det kan være svært at finde rundt i euronormer, miljøzoner, emissionsfrie leverancer og adfærdsregulerende tiltag. Hvor skal varerne fx hen? Er det en hospitalsseng eller en kuglepen, der skal leveres? Hvor hurtigt skal varerne ud – og sker levering i en varevogn eller lastbil? Alle de forhold har vi kortlagt og adresseret i et opslagsværk, som man kan søge inspiration i til egne udbud,” forklarer Katrine Pape Huldahl.

I skabelonen er der også formuleret udkast til krav, som man kan indsætte i direkte i sit eget udbudsmateriale.

Jo flere, jo bedre for den grønne omstilling

Indkøb er en kæmpe muskel, der kan gøre en stor forskel i den grønne omstilling, og derfor er det vigtigt med et stærkt samarbejde i den offentlige sektor.

”Klimaudfordringer kan vi ikke løse hver især. Derfor vil vi gerne bidrage til at skubbe på den grønne omstilling i indkøbsregi, og det er oplagt, at vi deler vores viden, så det bliver mere tilgængeligt og mindre ressourcekrævende at lave egne – grønne – udbud. På den måde håber vi at kunne hjælpe så mange som muligt i den offentlige sektor,” siger Katrine Pape Huldahl.

Skabeloner, vejledninger og inspirationskatalog kan frit bruges af alle offentlige organisationer. Du finder meget mere viden på vores hjemmeside under Grønne og bæredygtige udbud.

 

SKI opdaterer løbende skabeloner og vejledninger. Du finder alle dokumenter på vores hjemmeside.