>

​Hvad gør man, når man har en lastbil fyldt med kitler holdende i kø på fjerde døgn foran Shanghai Lufthavn, og lastbilchaufføren ikke gider mere? Eller når man har pakket 50.000 æsker med mundbind, der skal sendes mandag morgen, og den kinesiske regering natten til lørdag beslutter, at der med øjeblikkelig virkning skal være indlægssedler i alle æsker?

De seneste måneder har været fyldt med sådanne dilemmaer for Abena, der bl.a. står for salg af værnemidler, rengøringsartikler og produkter til personlig pleje til store dele af den offentlige sektor. Hverken Erik Barsøe Bohsen, adm. direktør i Abena, Jane Lautrup Asmussen, divisionsdirektør for offentlig sektor eller resten af deres kollegaer i Abena har prøvet noget lignende:

”Jane og jeg har tilsammen være 44 år i Abena, og der er ikke noget, der kan måle sig med det, vi har været igennem de seneste fire måneder. Vores kollegaer i Kina har løbet fra fabrik til fabrik for at skaffe varer, vi har set kæmpe prisstigninger fra den ene dag til den anden, vi har fulgt varernes vej til Danmark time for time, og nogle varer er blevet hentet med kurer, så snart de ramte dansk grund, for at nå frem til hospitaler med tomme lagre,” fortæller Erik Barsøe Bohsen.

Abena har på mange måder stået i frontlinjen i kampen om mundbind, kitler, håndsprit og handsker. Da COVID-19 for alvor ramte Danmark i starten af marts, anbefalede Lægemiddelstyrelsen, at alle værnemidler skulle prioriteres til sundhedssektoren.

”Vi startede med at tømme vores lagre for kitler, mundbind, handsker og masker. Vi skubbede det hele afsted til regionerne, der stod for fordelingen i starten, fx 400.000 masker, der ellers skulle have været sendt ud af landet til vores datterselskab. Alt hvad vi herefter har kunnet skaffe af varer, har vi købt på bestilling fra regionerne og senere med KVIk (Kommunalt Værnemiddel Indkøb), der blev oprettet til at koordinere indkøb af værnemidler i den kommunale sundhedssektor,” siger Jane Lautrup Asmussen.

SKI har samlet en oversigt over, hvordan coronavirus påvirker salg på SKI-aftaler. Den kan du finde her.​

Abena er leverandør på SKI-aftale 50.20 Forbrugsartikler, som dækker både regionernes, kommunernes og statens behov for blandt andet værnemidler, men også for papir, rengøringsmidler, engangsemballage og andre forbrugsartikler. I starten af maj genvandt Abena aftalen, som skal træde i kraft den 8. juli.

På den nye aftale vil 450 af de i alt 1.600 varelinjer være nye. Sortimentet er opdateret på baggrund af de skærpede krav til miljø og kvalitet, som kommuner, regioner og staten har haft til produkterne, samt kommunernes indkøbsdata, der har vist, hvad der faktisk er købt af forbrugsartikler de seneste år.

Læs mere om kvaliteten på den kommende aftale her.  

Abena arbejder lige nu sammen med SKI på at få så mange af de nye varer som muligt klar til aftalestarten i juli.

”Kommunerne skal fortsat sørge for at koordinere deres køb af værnemidler gennem KVIk, mens regionerne koordinerer hospitalernes indkøb. På alle de andre vareområder gør vi, hvad vi kan for at skaffe varerne til aftalestart. Vi vurderer, at det er omkring 10 procent af varerne på den nye aftale, som vi har udfordringer med at skaffe,” siger Erik Barsøe Bohsen.

Jane Lautrup Asmussen supplerer:

”Vi kan se, at det spreder sig som ringe i vandet. Først var det kun værnemidlerne, der var påvirket af corona, men nu ser vi de afledte effekter. De fabrikker, der laver skægbind, laver fx nu udelukkende mundbind, så skægbind er umulige at opdrive. Og de fabrikker, der laver emballage og pumper til sæbe, håndsprit og rengøringsmidler, kan slet ikke følge med den øgede efterspørgsel. En af vores underleverandører fortalte os, at de på 2,5 måned har solgt, hvad de normalt sælger på 2,5 år.”

SKI holder opstartsmøde om den kommende aftale 29. juni og 1. juli. Se mere og tilmeld dig her.​

Den strandede lastbil og mundbindene

Og hvad skete der så med den strandede lastbil foran Shanghai Lufthavn og chaufføren, der ikke ville vente mere?

”Der lå for rigtig mange penge i den lastbil, og vi fik heldigvis overbevist chaufføren om at køre tilbage til fabrikken med kitlerne. Men de manglede jo i Danmark, så vi skulle finde en anden måde at få den hjem på. Det lykkedes, så det endte godt,” siger Jane Lautrup Asmussen.

Og de 50.000 æsker med mundbind, der manglede indlægssedler?

”Vores direktør i Kina pakkede selv alle æskerne om. Men for det ikke skal være løgn, lavede den kinesiske regering endnu en ændring dagen efter. Nu skulle indlægssedlerne også være stemplede! Vi tog chancen og valgte ikke at pakke dem om igen. Vi holdt godt nok vejret, da de skulle igennem tolden, for hvis de kinesiske myndigheder ikke accepterede dem, blev de konfiskeret og brændt. Heldet var dog med os, og igennem kom de,” afslutter Erik Barsøe Bohsen.

 

50.20 Forbrugsartikler er et genudbud. Som den eksisterende aftale er det en eneleverandøraftale uden delaftaler med en aftalelængde på fire år. 91 kommuner, fem regioner og syv øvrige kunder har valgt at tilslutte sig aftalen, som også indgår i Statens Indkøbsprogram.

I den kommunale, statslige og regionale ekspertgruppe samt blandt de fagpersoner, der har været med til at forme aftalen, har der været et stort ønske om at sætte barren for miljø og kvalitet højt. Derfor er der på den nye aftale stillet endnu skrappere krav til produkterne for at sikre både arbejdsmiljø, miljø og en høj kvalitet. der har været efterprøvet i en omfattende kvalitetstest.

Samtidig har ekspertgruppen brugt kræfter på at tilpasse sortimentet, så aftalen kan dække indkøbsbehovet endnu bedre end tidligere. Konkret betyder det, at 450 nye, relevante produkter kommer på aftalen. Det optimerede sortiment minimerer behovet for at købe produkter uden for aftalen til dyre listepriser.

Læs mere om aftalen her.