Se kommunernes potentiale for effektivisering af indkøb

På trods af at en stor del af kommunernes indkøb er de samme, varierer den enkelte kommunes indkøbsudgifter betydeligt. Se, hvor stor en del af landets kommuner, der har mulighed for at købe mere effektivt ind.

Data viser, at landets kommuner årligt køber varer ind for knap 200 mio. kroner og tjenesteydelser for godt 600 mio. kr. Indkøbsdatasamarbejdet har afsløret, hvad den enkelte kommune har betalt for produkter og ydelser inden for de to områder og gjort det muligt at sammenligne.

Potentiale for yderligere effektivisering af indkøb

Figuren nedenfor afspejler de priser, som kommunerne har betalt for varer og tjenesteydelser i 2016. Og analysen viser, at de 10 kommuner, der brugt færrest penge pr. indkøb pr. indbygger, har i gennemsnit brugt 4000 kr. mindre end landsgennemsnittet.


Indkøbsdataet viser, at der fortsat er​​ en lang række kommuner, der har potentiale for at købe billigere varer og tjenesteydelser. Potentialet afhænger dog af kommunernes strategiske tilgang til samarbejdet med de private leverandører.​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

Fakta om kommunernes indkøb

  • Gennemsnitskommunen brugte samlet set 14.000 kr. pr. indbygger for varer og tjenesteydelser i 2016 mod ca. 15.000 kr. i 2014. 
  • Tilsammen brugte kommunerne 73 mia. kr. på varer og tjenesteydelser i 2016.

Kontakt SKI

Bjarne Schmidt
Analysechef
T . 51 27 24 47
William Fellows-Jensen
Chefkonsulent
T . 20 24 55 52​