>

Den nye leverandør på SKI’s fødevareaftale 50.90 bliver Hørkram. Hørkram skal efter planen levere fødevarer til 65 kommuners storkøkkener fra september 2019 til priser, der i gennemsnit ligger seks procent under, hvad kommunerne betaler for de samme varer i dag.

Hørkram var også leverandør på SKI’s tidligere fødevareaftale. Den valgte SKI at opsige med udløb i juni 2018 som følge af, at Klagenævnet for udbud annullerede SKI’s tildelingsbeslutning. Christian Lunding, udbudsdirektør i SKI, ser frem til, at den nye aftale træder i kraft.

"Det var meget ærgerligt at stoppe den tidligere aftale før tid. Den fungerede faktisk rigtig godt, og de tilmeldte kommuner var tilfredse med aftalen. Udformningen af den nye aftale læner sig derfor også op ad den gamle aftale med stort fokus på kvalitet,” siger Christian Lunding, og fortsætter:

”Aftalen omfatter 5.547 varelinjer, og der er et fuldt økologisk og konventionelt sortiment. På den gamle aftale var 51 kommuner tilsluttet. Det tal er på den nye aftale steget til 65 kommuner.”

Kvalitet vurderet af eksperter

I vurderingen af fødevarerne har kommunerne lagt vægt på både pris og kvalitet.

Et ekspertpanel bestående af køkkenfagligt personale fra kommunerne har over to uger testet en række tilfældigt udvalgte produkter fra alle hovedproduktgrupper. Fødevarerne er i blindtest blevet evalueret på fem parametre: Udseende, farve, konsistens, duft og smag.

Testene er blevet afviklet sammen med en ekstern rådgiver.

Hvis kommunerne køber ind fra det økologiske fødevaresortiment, hvor der også findes et bredt udvalg af fairtrade-produkter (fx kaffe og the), kan de være med til at understøtte 12 af FN’s 17 verdensmål. Det ønsker flere kommuner, og det afspejler sig i de lokale indkøbspolitikker. Derfor har det været vigtigt for kommunerne at have mulighed for at kunne købe økologiske fødevarer:

”Økologiske fødevarer medvirker til at mindske brugen af antibiotika og modvirke resistens, og de er fri for pesticider og tilsætningsstoffer. Det er blandt andet med til at forbedre kvaliteten af drikkevandet og mindske udledningen af kemi i naturen. På aftalen er det lykkedes os at få nogle gode priser på økologi. Faktisk så gode, at man inden for det samme budget kan købe en større andel af økologiske fødevarer end tidligere. Og til dem, der hellere vil bruge de penge, de sparer ved at købe ind på aftalen, et andet sted, er der stadig et fuldt konventionelt sortiment,” siger Christian Lunding.

Kommunerne ønsker fortsat én leverandør

SKI forventer, at omsætningen på fødevareaftalen vil udgøre knap 500 mio. kr. om året. Det svarer til ca. 1 pct. af den samlede omsætning i foodservicesektoren i Danmark. Ses der alene på det offentlige marked forventes aftalen at udgøre knap 5 pct.

Da udbuddet gik i gang, lavede SKI en spørgeskemaundersøgelse for at blive klogere på, hvad kommunerne ønskede af en ny fødevareaftale.

”Vi har spurgt kommunerne, og de har ønsket én samlet aftale med én leverandør, som kan håndtere deres storkøkkeners behov for samlet levering af fødevarer. Det har de fået med den nye aftale, som dækker over 5.500 varelinjer og et fuldt økologisk sortiment,” siger Christian Lunding og fortsætter:

”Flere kommuner har samtidig ønsket en vis frihed til at kunne købe ind uden for aftalen. Derfor har vi skruet aftalen sådan sammen, at det enkelte køkken i den enkelte kommune har haft mulighed for at fravælge produkter som kød, mejeriprodukter eller frugt og grønt, som de fx i stedet ønsker at købe hos små lokale virksomheder. Det har flere kommuner valgt at benytte sig af,” siger Christian Lunding.

”Der er mange, der følger dette udbud tæt. Leverandørerne har naturligvis ventet spændt på udfaldet og de kommunale storkøkkener har i et år set frem til den nye aftale. Vi ser frem til at underskrive kontrakten, når stand still perioden udløber om 10 dage. Aftalen vil derefter blive klar til brug i september,” siger Christian Lunding.​