>

”En kalkfjerner skal kunne fjerne kalk, og en sæbefjerner skal kunne fjerne sæberester og fedt - effektivt.” Sådan siger Lars Nyborg Nøhr, der til daglig er rengøringsleder hos Rengøringsfunktionen i Aalborg Kommune, og som har siddet med i den ene af faggrupperne, da udbuddet på 50.20 Forbrugsartikler (2020) skulle designes.

Faggruppe 1, som Lars Nyborg Nøhr deltog i, har koncentreret sig om kemi, rengøringsrevisitter, rengøringsvogne, maskiner, poser og sække og har holdt fire møder, hvor de har været 15 fagpersoner repræsenteret. Det har ifølge Lars Nyborg Nøhr været nogle gode møder, hvor de har udarbejdet et godt materiale. Han håber og forventer, at faggruppen har ramt plet og har fået beskrevet de produkter og remedier, som de ønsker på aftalen for kommuner, stat og regioner.

Fokus på kvalitet og miljø

Der er lagt vægt på særligt to ting i den kommende aftale: Kvalitet og miljø.
”På udbuddet er det blevet besluttet, at alt hvad der hedder tilsætningsstoffer af farve og parfume er fuldstændigt bandlyst,” fortæller Lars Nyborg Nøhr.

Udover bandlysning af tilsætningsstoffer har faggruppen sammen med projektgruppen - bestående af indkøbere fra kommuner, stat og regioner - også været opmærksomme på mikroplast. Fx ønsker de ikke produkter, der ved deres fremstilling tilfører mikroplast i naturen og det omkringliggende miljø. ”Jeg synes, at der er kommet mere opmærksomhed på miljøet, og der bliver skruet op fra udbud til udbud” siger Lars Nyborg Nøhr.

Udover det store fokus på miljøet er der også været lagt vægt på produkternes kvalitet. Lars Nyborg Nøhr uddyber:

”Jeg vil anbefale andre at tilslutte sig. Ud fra en økonomisk og miljømæssig vurdering får man det bedste af det bedste, hvis man går med på denne aftale,” fortæller Lars Nyborg Nøhr, og fortsætter: ” Der er ingen tvivl om, at det rent økonomisk er en gevinst for os og de andre kommuner at være med. Samtidig stilles der miljømæssigt store og grundlæggende krav, som vi har svært ved at stille, hvis vi står alene.”

Tilslutningsperioden løber til og med den 3. december 2019. Tilslutning til aftalen er forpligtende. Kommuner og regioner skal tilslutte sig i denne periode for at kunne bruge aftalen, når den træder i kraft. Staten er automatisk forpligtet til at bruge aftalen. Øvrige offentlige organisationer skal tilslutte sig aftalen for at kunne anvende den. Det skal ske senest et år efter, aftalen træder i kraft.

Se her, hvordan du tilslutter dig.​​