SKI har afsluttet evalueringen af fødevareaftalen 09.01 Fødevarer og engangsartikler, og det bliver Dansk Cater A/S, der skal levere fødevarer til de mindre offentlige køkkener, som vælger at benytte aftalen. Aftalen er nemlig et tilbud til de offentlige køkkener, der ikke er forpligtet af den fælleskommunale SKI-aftale 50.90 Fødevarer, som er målrettet de kommunale storkøkkener.
På aftalen, der tidligere hovedsageligt er blevet anvendt af køkkener i styrelser og statsfinansierede selvejende institutioner, er der et bredt sortiment, og på den nye aftale er der skruet op for den grønne profil.
Det samlede danske fødevaremarked har en værdi af ca. 140 mia. kr. Den samlede omsætning for engrosfødevaremarked i Danmark vurderes at være ca. 114 mia. kr. om året. Heraf anslås det offentlige fødevaremarked at udgøre mellem 3-4 mia. kr. I 2022 udgjorde SKI-aftalen 09.01 Fødevarer og engangsartikler 0,3 pct. af det samlede fødevaremarked og ca. 10 pct. af det offentlige fødevaremarked.
Fødevarer er et af de områder, hvor det offentlige har en stor CO2-udledning. CONCITO har vurderet, at klimaaftrykket i de offentlige køkkener uden brug af store ressourcer kan reduceres med 25 pct. frem mod 2025 ved en målrettet indsats.
Derfor er der på aftalen langt flere økologiske produkter, bælgfrugter og plantebaserede produkter end på den eksisterende aftale, forklarer udbudsdirektør i SKI, Christian Lunding.
”Vi oplever en øget efterspørgsel fra den offentlige sektor på klimavenlige alternativer. Det viser, at også de offentlige køkkener har taget et seriøst skridt mod en mere plantebaseret, miljøvenlig, økologisk og klimarigtig fremtid. Det skal aftalen understøtte, og derfor har vi skruet op for aftalens grønne profil,” siger Christian Lunding.
Som noget nyt kan man som kunde på aftalen få en klimarapport over det samlede CO2-aftryk for sit indkøb. Rapporten giver et overblik over, hvordan man kan arbejde med at sænke klimabelastningen. Derudover vil det være muligt at se, hvis en vare har en certificering eller et mærke.
Aftalen kan anvendes af alle SKI-kunder, som ikke er tilsluttet den fællesoffentlige aftale 50.90 Fødevarer. Det er dog en forudsætning, at man var SKI-kunde på udbudstidspunktet.
Før du kan købe ind via aftalen, skal din organisation tilmeldes. Det sker ved at udfylde en tilslutningsskabelon, som du sender til leverandøren.
Når du tilmelder dig aftalen, skal du fastsætte aftalens varighed. Den skal være minimum 12 måneder og maksimalt 48 måneder. Uanset, hvornår du tilmelder dig, vil leveringskontrakten senest udløbe 12 måneder efter rammeaftalens ophør.
Når du køber ind på aftalen, skal du købe for min. 1.000 kr. pr. levering.
Du kan købe ind via eget e-handelssystem, punch-out, leverandørens webshop, pr. e-mail eller pr. telefon.
SKI har sammenlignet priserne på den nye aftale med priserne på den nuværende 09.01 Fødevarer og engangsartikler, og den viser en mindre fordyrelse.
”Højere råvarepriser og øgede produktionsomkostninger har særligt påvirket udviklingen i priserne på fødevarerne de seneste år. Derfor er det heller ikke nogen overraskelse, at prisbenchmarket samlet set viser en mindre stigning på tværs af produktgrupperne i forhold til den nuværende aftale. Til gengæld står vi med en aftale, hvor der bl.a. er et større økologisk sortiment, flere plantebaserede alternativer, strenge krav til emballage og mulighed for klimarapporter. Det giver mange muligheder, det enkelte køkken kan prioritere mellem i arbejdet med at sænke klimaaftrykket – helt i tråd med regeringens handleplan for plantebaserede fødevarer,” siger Christian Lunding.
Aftalen forventes klar til brug den 1. oktober 2024.
Benchmarket er en samlet vurdering ud fra priserne på den nuværende aftale og dækker over forskellige udsving på tværs af vareområder.
På den nye SKI-aftale 09.01 Fødevarer og engangsartikler er der skruet op for den grønne profil. Derfor vil de offentlige køkkener kunne finde flere økologiske produkter, bælgfrugter og plantebaserede varianter. Kort opsummeret har aftalen:
- 31 nye varelinjer på bælgfrugter og mel og gryn, hvilket er mere end dobbelt så mange som på den tidligere aftale.
- 129 plantebaserede produkter: plantefars, plantebaseret is, soyamælk, vegansk æggeerstatning og lignende.
- Et bredt sortiment af både økologiske og konventionelle fødevarer inden for 12 hovedproduktgrupper.
- 1.396 økologiske varelinjer , hvilket udgør ca. 34 pct. af sortimentet på fødevarer, og er den samme procentandel som økologiske varelinjer udgør på SKI’s forpligtende fødevareaftale 50.90.
- Krav til certificeringer bl.a. MSC og ASC-certificeret fisk, dyrevelfærdsmærket, fødevarer fragtet med fly og andre informative mærker samt synliggørelse heraf i e-kataloget. Køkkenerne kan derfor tilvælge grønne varianter i indkøbssituationen.
- Krav til udregning af CO2-andel og økologi-andel på varekurven.
- Leverandøren skal kunne rådgive køkkenerne omkring minimering af madspild.
- Krav om, at palmeolie ikke må have bidraget til afskovning af primærskove, og at leverandøren skal arbejde for at implementere afskovningsfri soja.
- Krav om at hele æg, kogte og pillede æg samt pasteuriserede æggehvider, æggeblommer og æggestand ikke må stamme fra høns i bur (buræg).
- Skalerede miljøkrav til transport herunder en handleplan for overgang til emissionsfrie transport.
- Strenge krav til emballage.
Som noget nyt kan man som kunde på aftalen også få en klimarapport over det samlede CO2-aftryk for sit indkøb. Rapporten giver et overblik over, hvordan man kan arbejde med at sænke klimabelastningen. Derudover vil det være muligt at se, hvis en vare har en certificering eller et mærke, og så skal leverandøren også have en handlingsplan for minimering af madspild, som de kan rådgive kunderne ud fra.