>

Ligesom næsten alle landets kommuner, regioner samt staten har Haderslev Kommune de sidste fire år købt deres kontorartikler på SKI-aftalen 50.55 Kontorartikler. Kommunen har været tilfredse med aftalen, og compliance var høj. Alligevel blev indkøbskontoret opmærksom på, at noget ikke fungerede optimalt, fortæller Lars Wandy Frederiksen, som er afdelingsleder i Økonomi og løn i Haderslev Kommune:

”Vi kunne nærmest ikke kigge nogen steder hen, uden vi fik øje på en Lyreco-bil. Dengang 50.55 Kontorartikler blev udviklet og udbudt for over fire år siden, virkede det attraktivt med dag-til-dag-levering. Men – i hvert fald hos os – skabte det en uhensigtsmæssig indkøbsadfærd. Vi kunne se, at man decentralt kun tænkte fra dag til dag. Og det betød, at vi havde Lyrecos biler kørende rundt i vores kommune hver eneste dag.”

På den nye 50.55 Kontorartikler, der træder i kraft 1. november, er det slut med dag-til-dag-levering. I stedet vil det være muligt at aftale op til to ugentlige leveringsdage. På den nye aftale vil der derudover være flere grønne og miljømærkede produkter, og blandt andet vil alt papir i ark være miljømærket. Leverandørerne har som noget nyt også mulighed for at udskifte eller tilføje produkter i rammeaftalens levetid, hvis de får nye miljømærkede produkter undervejs.

Læs mere om den nye aftale her.

To linealer og en limstift

Haderslev Kommune er en klassisk landkommune, som dækker et stort geografisk område, og i kommunen er der i alt 230 bestillende enheder. Skoler og daginstitutioner er godt spredt ud over området, og det kan blive til rigtig mange kilometer uden ret mange varer i vognen. Det var det, Inken Bohde Jeggesen, e-handelskonsulent i Haderslev Kommune og ophavskvinde til idéen om at samle leveringerne, opdagede.

”En dag så jeg en ordre til en af vores ydre landsbyskoler – med to linealer og en limstift. Én bil kørte altså hele vejen til udkanten af kommunen kun for at levere den ordre. Vi begyndte at kigge nærmere på vores bestillingsadfærd, og vi kunne se, at det ikke var et isoleret tilfælde. På den baggrund besluttede vi at overgå til en fast, ugentlig leveringsdag – med det samme,” siger Inken Bohde Jeggesen.

Haderslev Kommune kontaktede Lyreco, der straks var med på idéen.

”Lyreco var meget hjælpsomme, da det jo også er penge i kassen for dem at kunne samle leveringer og minimere antallet af kørsler. Lyreco foretog selv en inddeling af vores enheder på baggrund af, hvor i kommunen de lå, og tildelte dem en fast dag. Derfor var det rigtig nemt for os at organisere,” tilføjer Inken Bohde Jeggesen.

Ingen klø

På indkøbskontoret gjorde de en skrivelse klar til alle enhederne. Her fremgik det, at dag-til-dag-leveringen nu var afskaffet, og at de fremover ville få leveret kontorartikler på en fast ugentlig leveringsdag.

”Vi skrev det, som det var. At vi foretog ændringen, fordi det var mere bæredygtigt og ville nedsætte vores klimaaftryk. Og så satte vi os ellers klar ved telefonerne og ventede på at få klø. Men der kom slet ikke noget. For ligesom vi kunne se den sunde fornuft i det, kunne folk rundt om på skolerne og institutionerne selvfølgelig også,” siger Lars Wandy Frederiksen og tilføjer:

”Det er gået forbavsende let. Stor cadeau til vores skoler og institutioner – flere af dem har faktisk spurgt, om vi ikke vil udvide ordningen til hver anden uge eller en gang om måneden.”

Siden marts 2020 er 97 pct. af alle Haderslev Kommunes indkøb af kontorartikler foretaget på den ugentlige leveringsdag. Som en sidegevinst er antallet af fakturaer under 200 kr. faldet fra 13 pct. til 5 pct. i samme periode. Dertil kommer alt det, kommunen sparer på håndteringsomkostninger.

Lavthængende frugt

Den 1. november træder den nye 50.55 Kontorartikler i kraft. Her er det slut med dag-til-dag-levering for staten, de fem regioner, 93 kommuner og 12 øvrige offentlige organisationer, der har valgt at tilslutte sig aftalen. I stedet bliver det muligt at aftale op til to faste leveringsdage med leverandøren. I Haderslev Kommune anbefaler de klart, at man går skridtet videre og nøjes med en dag.

”Det er bare at gøre det. Det er godt for økonomien, for klimaet og for leverandøren, som derfor gerne hjælper dig med planlægningen. Så det er en meget lavthængende frugt. Særligt hvis din kommune dækker et større geografisk område – så er effekten virkelig stor,” afslutter Lars Wandy Frederiksen.

Med den nye kontorartikelaftale får du en række konkrete råd til, hvordan du får mest muligt ud af de mange grønne tiltag, SKI og kommunerne har indarbejdet i den nye aftale. Vi anbefaler blandt andet, at du aftaler en fast leveringsdag med leverandøren, køber ind fra det miljømærkede sortiment, anskaffer genopladelige batterier og refill-kuglepenne, samt anvender rammeaftalens mulighed for bortskaffelse af udstyr og materiel.

Du kan se de grønne råd her.