Årsdage 2017: Vi behøver ikke altid selv opfinde den dybe tallerken

07-03-2017
Der var både plads til de helt store politiske visioner fra ministeren og økonomiske teorier fra professorerne samt inspiration til at arbejde med kontraktstyring og it-outsourcing i praksis, da SKI i sidste uge holdt årsdage i København og Aarhus.

For syvende år i træk slog SKI i sidste uge dørene op for de professionelle indkøbere til Årsdage for offentligt indkøb i København og Aarhus. Deltagerlisten omfattede over 600 fordelt på kommuner, statslige og selvejende institutioner samt forsyningsselskaber. Og på talerstolen i både Aarhus og København præsenterede ministeren for offentlig innovation, Sophie Løhde, de politiske ambitioner for offentlig konkurrence. 


Minister for offentlig innovation Sophie Løhde i samtale med SKI's adm. direktør Signe Lynggard Madsen

”Jeg vil i 2017 stå i spidsen for et arbejdsprogram, hvor vi lægger sporene for udviklingen af den fremtidige offentlige sektor. Selvom jeg ikke har et fikst og færdigt arbejdsprogram med i tasken her i dag, er mit hovedfokus, at vi skal have skabt en langt mere sammenhængende offentlig sektor med borgere og virksomhederne i fokus. Vi skal have mindre fokus på strukturer og kasser. Og større fokus på, at den service, der leveres, hænger sammen og sker på borgerne og virksomhedernes præmisser. For os er det afgørende, at danskerne får mest muligt ud af skattekronerne, og her spiller konkurrence en vigtig rolle,” sagde ministeren.

Emma Gram, Contract Manager i DONG Energy, deltog for tredje gang i​ årsdagene i København, og hun satte pris på ministerbesøget: 

”På årsdagene får man mulighed for at gøre sig nogle refleksioner og få et helikopterperspektiv på offentligt indkøb. Derfor var det bl.a. rigtig spændende at høre ministeren fortælle om, hvad regeringen vil arbejde for,” sagde Emma Gram, da vi fangede hende i frokostpausen. 

Se alle billederne fra årsdagene her

Nye perspektiver på konkurrence

SKI’s adm. direktør Signe Lynggaard Madsen benyttede årsdagene til at sætte fokus på alt det gode, som konkurrence medfører, og det ansvar, der påhviler de offentlige indkøbere for at få skattekronerne til at række længst muligt. Det gav genlyd blandt deltagerne: 

”Jeg synes, det var interessant med fokus på konkurrence, fordi det er en lidt anden vinkel på indkøb end de foregående år. Signes pointe om at kende sit marked og at forberede sig godt, inden udbuddet offentliggøres, er vigtig. Jeg er helt enig i, at en højere grad af markedsorientering er et væsentligt element i at effektivisere vores indkøb,” sagde Vibeke Brøndel, enhedschef for koncern, udbud og indkøb i Slots- og Kulturstyrelsen, der deltog i København.

Se præsentationerne fra oplægsholderne her​


Formand for konkurrencerådet Christian Schultz

På årsdagene blev konkurrence også angrebet fra et teoretisk perspektiv – i København af Christian Schultz, formand for Konkurrencerådet, og i Aarhus af Philipp Schröder, medlem af Konkurrencerådet. De to økonomiprofessorer understregede, at konkurrence ikke kun øger produktiviteten og gør virksomhederne mere effektive. Det skaber også innovation i virksomhederne. Og det betyder bedre løsninger til det offentlige. 


Plads til at lære af hinanden

Af de to sessioner deltagerne kunne vælge imellem var særligt kontraktstyring populært – ikke mindst på grund af de tre indlægsholdere fra SKAT, Fællesindkøb Fyn og Odense Kommune, der fortalte om deres arbejde, udfordringer og gevinster ved konktaktstyring. 


Mogens Toft, indkøbschef fra Aarhus Universitet

”Det var rigtig spændende at høre om, hvordan Odense Kommune og Fællesindkøb Fyn arbejder med kontraktstyring, for selvom vi er en anden organisation med et andet setup, så er der nogle af de ting, de gør, vi kan lære af. Ligesom Fællesindkøb Fyn, så mener jeg også, at data er et godt sted at starte, og så kan man målrette sine indsatser efter det,” sagde Mogens Toft, indkøbschef fra Aarhus Universitet, der deltog i Aarhus. 


Anders Brøndum, afdelingsleder i indkøb i Holbæk Kommune, er meget enig i, at der er meget, vi kan lære af hinanden:


Anders Brøndum, afdelingsleder i Holbæk Kommune

”I år er jeg og seks af mine medarbejdere tilmeldt for at høre om kontraktstyring, fordi vi har fokus på det i øjeblikket. Jeg tænkte, at årsdagene kunne være startskuddet for et fælles afsæt for de videre drøftelser, vi skal have om Holbæk Kommunes vej ind i kontraktstyring. Det oplæg vi havde med Luke Smidt fra SKAT, var dejlig konkret på, hvad de har gjort. På den måde kan vi drage nytte af deres erfaringer, så vi slipper for at opfinde den dybe tallerken.” 

Se, hvad andre deltagere sagde her ​​​​​