To aftaler med fødevarer – hvilken en skal du bruge?

03-02-2017
SKI har to aftaler med fødevarer – en frivillig og en forpligtende. Du skal i udgangspunktet bruge den forpligtende aftale, hvis din kommune har tilsluttet sig den, med mindre sortimentet ikke opfylder dine behov. Bliv klogere på de to aftaler her.

SKI har to aftaler, hvor du kan købe fødevarer – en frivillig (09.01 Fødevarer) og en forpligtende (50.90 Fødevarer​). Den forpligtende aftale er målrettet de større køkkener i kommunerne og skal bruges af de kommunale køkkener, kommunen har tilmeldt ved tilslutning til aftalen. Den frivillige aftale kan benyttes af alle andre offentlige organisationer.

Er din kommune tilsluttet den forpligtende aftale, og er dit køkken tilmeldt, er du altså i udgangspunktet forpligtet til at købe fødevarer på den. Der er dog én undtagelse, hvor du har mulighed for at handle på den frivillige aftale.

Hvornår kan du bruge den frivillige aftale?

Er dit køkken og din kommune tilsluttet den forpligtende aftale, kan du bruge den frivillige aftale som supplement. Det kan du gøre, hvis du skal købe fødevarer, der ikke findes på den forpligtende aftale – fx vin og sodavand, som du skal bruge til et jubilæum, eller kaffe, te og kildevand til daglig brug. 

Du kan ikke benytte den frivillige aftale, hvis du ønsker et tilsvarende produkt med et specifikt mærke eller andre særlige krav. Du kan altså ikke vælge den frivillige aftale, hvis du vil have letmælk af et bestemt mærke, hvis du kan få letmælk af et andet mærke på den forpligtende aftale – kun når der er tale om typer af produkter, du ikke kan købe på den forpligtende aftale. 

51 kommuner har tilsluttet sig den forpligtende aftale. Er din kommune tilsluttet, kan dit køkken også blive tilmeldt aftalen. Det kan du gøre ved at kontakte din kommunes indkøbskontor. 

Hvordan køber du ind på den frivillige aftale? 

På den frivillige aftale kan du købe direkte ind hos Hørkram Foodservice, som er en af de tre leverandører på aftalen, så længe dit årlige indkøb ikke overstiger 100.000 kr. Når dit årlige indkøb ligger mellem 100.000 kr. og 10 mio. kr. skal du benytte tildelingsværktøjet, der hjælper dig med at finde frem til det bedste tilbud blandt de tre leverandører. Overstiger dine indkøb 10 mio. kr. om året, skal der laves et miniudbud, hvor alle tre leverandører afgiver et skræddersyet tilbud på dit indkøb. 

Der er fri levering på begge aftaler på ordrer over 1.500 kr. 

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

Frivillig aftale

09.01 Fødevarer kan anvendes i de kommuner, der ikke er tilsluttet den forpligtende aftale, eller hvis tilsluttede kommuner skal købe typer af varer, der ikke er på 50.90 Fødevarer. Aftalen kan anvendes af alle andre offentlige organisationer.

Aftalen er for alle typer af offentlige institutioner med større og mindre indkøbsbehov. Leverandørerne har dog i udgangspunktet ret til at afvise bestillinger på under 1.000 kr. 

Ved årlige indkøb under 100.000 kr. kan du købe ind direkte hos Hørkram Foodservice.

Ved årlige indkøb mellem 100.000 kr. og 10 mio. kr. bruges tildelingsværkøjet.

Ved en årlige indkøbsvolumen over 10 mio. kr. laves miniudbud.

Der er tre leverandører på aftalen:
  • Hørkram Foodservice
  • Catering Engros
  • Danske Cater

Forpligtende aftale

50.90 Fødevarer skal anvendes af de kommuner (køkkener og institutioner), der er tilsluttet aftalen.


Aftalen er målrettet større kommunale køkkener. Derfor er der en minimumsgrænse for bestilling på 1.500 kr. pr. leverance.

Direkte indkøb hos Hørkram Foodservice, der er eneleverandør på aftalen.

Kontakt SKI

Hanne Laumann
Chefkonsulent, Kundeansvarlig
T . 61 55 62 11
Rikke Eistrøm Rahimic
Konsulent, Kontraktansvarlig
T . 22 85 01 32​