5 tendenser, som flytter offentligt indkøb anno 2018

26-01-2018
Det offentlige indkøb er i fuld bevægelse, og magtbalancen mellem leverandører og de professionelle indkøbere forskyder sig. Hvad skyldes det? SKI’s direktør Signe Lynggaard Madsen tog på SKI’s årsdage et kig i krystalkuglen og udlagde de fem tendenser, som flytter offentligt indkøb anno 2018.

Det offentlige indkøb er i fuld bevægelse, og magtbalancen mellem leverandører og de professionelle indkøbere forskyder sig. Hvad skyldes det? SKI’s direktør Signe Lynggaard Madsen tog på SKI’s årsdage et kig i krystalkuglen og udlagde de fem tendenser, som flytter offentligt indkøb anno 2018.

Fra hovedscenen i DGI-byen i København og SAS Radisson i Aarhus bød SKI’s direktør Signe Lynggaard Madsen velkommen og satte rammen for årsdagene samt det offentlige indkøb i fremtiden:

”Jeg har fået lov til at indlede årsdagene under overskriften ’Når indkøb er mere end bare pris’. Så er der måske nogen, der tænker: Betyder det så, at SKI ikke længere går op i det her med prisen? Det gør vi selvfølgelig fortsat! Men der sker også meget rundt om selve indkøbet, og det vil jeg fokusere på i dag.”

Mere end bare pris

Foran 400 deltagere i København og 250 i Aarhus tog Signe Lynggaard Madsen et kig i krystalkuglen og gav sit bud på, hvor det offentlige indkøb bevæger sig hen:

​Som jeg ser det, er vi ved at forandre indkøb radikalt på grund af fem tendenser: Det er samarbejde, indkøbsdata, compliance, e-handel og kontraktstyring.

”Man kan spå om alt… Undtagen fremtiden. Det sagde min farmor altid til mig. Men jeg vil alligevel prøve at kigge lidt fremad og give mit bud på, hvor det offentlige indkøb bevæger sig hen. Som jeg ser det, er vi ved at forandre indkøb radikalt på grund af fem tendenser: Det er samarbejde, indkøbsdata, compliance, e-handel og kontraktstyring.”

Her er Signes fem tendenser kort fortalt:

 1. Mere samarbejde
  Vi samarbejder mere og mere om indkøb, bl.a. i kommunale indkøbsfællesskaber, digitaliseringsfællesskaber, regionernes fællesindkøb, de fælles forpligtende kommunale aftaler, i SKI og i Statens Indkøbsprogram, og det er med til at flytte den måde, vi køber ind på. Når vi går sammen, er vi med til at påvirke markedet, og vi kan fx opnå bedre mobildækning i hele landet eller fuldt økologisk sortiment på fødevarer.

 2. Øget brug af indkøbsdata
  Med indkøbsdatasamarbejdet har vi 230 mio. fakturalinjer fra 91 kommuner, og staten samt professionshøjskolerne er på vej ind i samarbejdet. Data viser de faktiske indkøbsmønstre – de gode såvel som de knap så gode. Med indkøbsdata kan vi kortlægge det reelle indkøbshov og lave nogle aftaler, der i langt højere grad rammer plet, og det vil præge det offentlige indkøb i fremtiden.
   
 3. Stigning i e-handel
  Det koster noget, hver gang vi køber ind. Flere undersøgelser viser, at transaktionsomkostningerne næsten halveres, hvis du e-handler. Samtidig øger e-handel compliance, og vi vil i fremtiden se endnu flere krav fra politisk side om e-handel. 

 4. Fokus på compliance
  Vi kan se, at compliance batter. Øger du din compliance på en aftale fra fx 20 pct. til 22 pct., giver det samlede besparelser på aftaleområdet på 4 pct. Derfor fylder compliance mere og mere. Og compliancearbejdet flytter brugernes indkøb ind på aftalerne, og reducerer leverandørernes mulighed for at tjene penge på at sælge uden om aftalen. 

 5. Kontraktstyring opprioriteres
  Kontraktstyringen opprioriteres i disse år, og med god grund. Der er mange besparelser at hente ved bla. fakturakontrol i forhold til priser og gebyrer. Kontraktstyring sikrer den løbende opfølgning, og at vi har en god aftale i driften. Samtidig ændrer det vores samspil med leverandørerne. 

Magtbalancen rykkes

Hvad betyder de fem tendenser så? Det betyder bl.a., at vi er blevet klogere, og at vi kan lave bedre aftaler, men det rykker også ved styrkeforholdet til leverandørerne, understregede Signe Lynggaard Madsen afslutningsvis:

Jeg tror, det er vigtigt, at vi i fællesskab får rakt hånden frem og sammen med leverandørerne få brugt ressourcerne på selve aftalen og på at udvikle opgaveløsningen. Det er et partnerskab, vi alle – både indkøbere og leverandører – kan få rigtig meget ud af.

”Med samarbejde, indkøbsdata, e-handel, compliance og kontraktstyring kan vi nu mere end matche leverandørerne. Faktisk ved vi for første gang mere end dem, og det ændrer fundamentet for vores indkøb. Det stiller leverandørerne over for et strategisk valg. Skal de skære hjørner eller søge partnerskabet? Jeg tror, det er vigtigt, at vi i fællesskab får rakt hånden frem og sammen med leverandørerne få brugt ressourcerne på selve aftalen og på at udvikle opgaveløsningen. Det er et partnerskab, vi alle – både indkøbere og leverandører – kan få rigtig meget ud af.”