4 genveje til strategisk indkøb, der giver større råderum

27-06-2018
Indkøbsdata dokumenterer, hvordan kommunerne med strategisk indkøb kan nedbringe det samlede forbrug. Du får her fire veje til indkøb, der frigiver ressourcer til andre lokalpolitiske prioriteringer fx på velfærdsområdet.

Der er sket en væsentlig professionalisering og effektivisering af kommunernes indkøb siden kommunalreformen. Men der kan fortsat frigives ressourcer på indkøb, som i stedet kan bruges på fx velfærd til borgerne.

I forbindelse med det fælleskommunale indkøbsdatasamarbejde har SKI på nuværende tidspunkt analyseret de 91 deltagende kommuners komplette e-fakturaer fra 2014-2016. Inden længe indgår også fakturaerne fra 2017. De mange millioner fakturaer er formentligt verdens største tværoffentlige indkøbsdatabase – og de tværgående analyser påviser fire forhold, som er med til at nedbringe kommunens samlede forbrug på indkøb:

1) Skab volumen ved at samle købekraften på tværs – læs mere her.

2) Øg anvendelsen af indgåede indkøbsaftaler – læs mere her.

3) Saml ordrerne i færre, større indkøb – læs mere her.

4) Styrk indkøbsafdelingen – læs mere her​.

Du kan se flere resultater fra indkøbsdatasamarbejdet her.

Nye analyser sætter fokus på e-handel

Hen over sommeren fremsendes nye rapporter med indkøbsdata for 2017 til de deltagende kommuner. I rapporterne vil der bl.a. blive sat fokus på e-handel og effekten heraf. Formålet er at give kommunerne nye ideer til, hvordan området kan effektiviseres yderligere.

I Holbæk Kommune har de fx sparet 1,25 mio. kr. ved at lære pædagogen og kantinemedarbejderen at e-handle. Læs mere her​​.

​​​​

Vidste du...

at ’it og teleudstyr’ og ’håndværkerydelser’ er de indkøbskategorier, som kommunerne samlet set brugte flest penge på i 2016? Du kan se, hvad kommunerne ellers brugte penge på i 2016, og hvordan forbruget fordeler sig på leverandørerne, her